Wat is de beste kledingstof om in te sporten?

De beste manier om gewicht kwijt te raken is door veel te gaan sporten. Voor tips over hoe je het beste gewicht kunt verliezen door sporten kun je kijken op de website van Macho. Maar van wat voor materiaal kan je sportkleding het beste gemaakt zijn? Hieronder vind je een overzicht van de 5 beste soorten stof voor sportkleding en hun eigenschappen.

1. Bamboe

Als je superzachte maar vocht afvoerende sportkleding zoekt, kies dan voor bamboe. Bamboepulp levert een natuurlijke stof op die licht, ademend en antistatisch is die niet aan je lichaam gaat kleven tijdens het sporten. Het materiaal kan je temperatuur reguleren en je huid beschermen tegen ultraviolette stralen. Bovendien stoot het geuren af. Bamboe wordt door al deze eigenschappen dan ook gezien als het Zwitserse zakmes onder de hoogwaardige stoffen.

2. Wol

Wollen kleding creëert ruimtes waarin lucht vastgehouden kan worden en leent zich daarom heel goed om warmte te reguleren en je lichaam warm te houden. Wol is ook ademend en vochtafvoerend, waardoor het ideaal is voor elke vorm van buitentraining zoals joggen, paardrijden en wandelen. Bovendien is wol is van nature antibacterieel en hoeft het daardoor minder vaak gewassen te worden.

3. Spandex

Spandex, wat je misschien beter kent onder de merknaam Lycra, zorgt voor stretch in trainingskleding. De synthetische stof kan tot zes keer zijn normale lengte uitrekken en krimpt zonder sporen weer terug naar zijn originele vorm. Het materiaal is ademend en voert vocht af, droogt snel en biedt onbeperkte bewegingsvrijheid. 

4. Polyester

Polyester is in wezen plastic, en daardoor is het duurzaam, kreukvrij, lichtgewicht en niet-absorberend. Dat laatste betekent dat vocht van je huid verdampt in plaats van dat het in het materiaal wordt gezogen. En mocht je bang zijn dat je huid verstikt wordt omdat je bang bent dat polyester niet ademend is dan kunnen we je geruststellen want dat gebeurt niet als je polyester kleding draagt. Polyester is ook een van de stoffen die je goed tegen UV-stralen kan beschermen dankzij de strak geweven structuur. Het belangrijkste nadeel van polyester is echter dat het de groei van bacteriën kan bevorderen en niet snel droogt als polypropyleen of nylon waardoor het snel kan gaan stinken.

5. Katoen

In de strijd tussen katoen en polyester wint katoen de geurtest. Katoen geeft minder stank af dan polyester omdat katoen zweet en vervelende geuren absorbeert. Synthetische stoffen kunnen daarentegen niet zo goed geurtjes absorberen vanwege hun moleculaire structuur. Bovendien groeien bacteriën die stank veroorzaken ook beter op synthetische stoffen. Heb je de vraag wat is percal katoen dan kunnen we daarop antwoorden dat het een glad geweven super ademend materiaal is wat heerlijk zacht op de huid aanvoelt. Ideaal voor yoga of wandelen.