Wat is centrale sensitisatie?

1 op de 5 mensen heeft last van centrale sensitisatie maar wat is het eigenlijk? Centrale sensitisatie is overgevoeligheid van het pijnsysteem van het zenuwstelsel. Je hebt dan last pijn terwijl er gaan sprake is van weefselschade, je pijnsysteem is overgevoelig geworden en misschien wel beschadigd.

Dit pijngevoel is niet in verhouding met de aandoening.  Er is een versterking van pijnprikkels in het zenuwstelsel die de pijn geef. Door deze pijn kan je ook last krijgen van angst en stress, je gaat bepaalde bewegingen niet meer maken omdat je bang bent dat je pijn gaat krijgen, je wil iets niet meer doen omdat je daarmee pijn hebt gehad of je wil ergens niet meer heen omdat op deze plek de pijn is gekomen. Door al deze dingen krijg je stress en dit is niet goed voor je. Het belang van pijneducatie bij chronische pijn is erg groot.

Acute pijn – centrale sensitisatie

Bij acute pijn ontstaat de pijn plotseling en is het vaak heftig dit duurt misschien dag of weken. Je kan hier ook medicijnen voor nemen die de pijn kunnen verlichten of zelf weg kunnen halen.

Als je al langer dan 3 maanden pijn hebt wordt het meestal centrale sensitisatie genoemd. Dit is langdurige pijn en misschien zelfs wel chronische pijn. Dit is niet goed want hier kan je veel last van hebben en er is meestal niet veel aan te doen.

Wat is pijn?

Alle pijn wordt aangestuurd door je hersens, als je valt voelen je zenuwen dit aan en geven dit door aan je hersens. Je hersens sturen dan pijnsignalen naar de plek waar je op bent gevallen. Bij centrale sensitisatie blijft de hersen pijn creëren dit is allesbehalve leuk, niemand wil veel last hebben van pijn. Vaak als mensen pijn hebben gaan ze zich anders gedragen, ze gaan minder of verkeerde lichaamsbeweging en een verkeerde bewerking van het pijnsysteem. Hierdoor word het lichaam steeds gevoeliger en gaan het constant pijn voelen

Wat is er tegen te doen?

Het is lastig om met pijn om te gaan. Er zijn speciale dokters die hebben geleerd om mensen te helpen met dit soort problemen. Want waar heb je nou precies last van? Vaak moet je je zenuwstelsel trainen. Dit kan je doen door oefeningen te doen die je zenuwstelsel sterker te maken en om het zo maar te zeggen een dikker schild geven. Je moet mentaal ook sterk zijn om met de pijn om te leren gaan. Wanneer je mentaal sterk bent en geen stres hebt kan dit ook helpen tegen pijn.

Goede leefstijl is belangrijk

Een goeie leefstijl is ook belangrijk door niet veel te bewegen word je lichaam minder sterkt en dus gevoeliger voor pijn. Door bijvoorbeeld alleen maar in een stoel te zitten, tv kijken en ongezond eten kan dit voor stress. Je kan zo veel last krijgen van:

  • Hoofdpijn
  • Stress
  • Overgevoeligheid

Een gezonde levensstijl is belangrijk voor ons lichaam. Het drinken van alcohol, het roken van sigaretten of het ongezonde eten is slecht voor ons lichaam door dit te veranderen is een gezondere levensstijl kan al zorgen voor een sterkere mentaliteit.