Waarom je met goede hardloopschoenen blessures voorkomt

Hardloopschoenen zijn essentieel bij het voorkomen van blessures bij hardlopers. Bijna niemand loopt op de perfecte manier, waardoor er gemakkelijk schade aan spieren en pezen kan ontstaan, met name door overbelasting. Door de tijd te nemen een goede hardloopschoen te vinden kun je dit voorkomen. Ga op zoek naar een schoen die de afwijkingen in je loopstijl compenseren. In dat geval raak je veel minder snel geblesseerd. Uiteraard blijft het ook altijd van belang om niet te overdrijven bij het hardlopen. Loop dus niet meteen te lang en te hard, maar bouw de belasting langzaam op.

Landing van de voet

Hardlopers zijn te verdelen op basis van de manier waarop ze hun voet neerzetten tijdens het hardlopen. Er zijn lopers die de hak het eerst op de grond zetten. Anderen landen op de volledige voet en weer anderen zetten de voorvoet het eerst op de grond. Hardloopschoenen moeten die loopwijze ondersteunen. Je moet daarom beslist deze trailschoenen bekijken, want die bieden voor elk type hardloper de perfecte ondersteuning. De verschillen in de schoenen zitten in de plek waar de meeste demping zit. De ene schoen heeft extra demping in de hak en de andere juist in het deel waar de voorvoet zit.

Doorzakken van de enkel

Een ander aspect waar hardlopers terdege rekening mee moeten houden is de wijze waarop ze hun enkels gebruiken. Bij het lopen zijn er twee afwijkingen te onderscheiden: overpronatie en onderpronatie. Bij onderpronatie zakt de enkel tijdens het lopen te ver door naar binnen. Bij overpronatie gebeurt datzelfde, maar dan naar buiten. Voor beide afwijkingen zijn speciale hardloopschoenen te koop. Het is belangrijk om die te gebruiken, want langdurig rennen met onder- of overpronatie kan uiteindelijk leiden tot blessures. 

Hardloopschoenen kopen

De manier waarop hardloopschoenen afwijkingen in je loopbeweging kunnen compenseren zijn behoorlijk uitgebreid, met als gevolg, dat het best lastig is om de juiste schoenen te vinden. Als je voor het eerst hardloopschoenen gaat kopen is het goed om daar advies bij te vragen. Het is het beste om naar een gespecialiseerde winkel te gaan, maar ook online is het goed mogelijk om de perfecte hardloopschoenen aan te schaffen.