Verantwoord afvallen doe je zó

Overtollige kilo’s zijn ongezond en vaak storend voor de persoon die er onder gebukt gaat. De drijfveer om af te vallen kan dan ook bijzonder groot zijn. Toch is het goed om een afslanktraject op een verantwoorde en gestage wijze op te pakken. Je wil immers vermijden dat je over enkele maanden te maken krijgt met overtollige huid en overhangende huidplooien.

Stel een plan op

Stel eerst vast wat je ideale gewicht is. Houd hierbij ook rekening met je lengte (BMI). Kies een geschikt moment om met het dieet te starten (bijvoorbeeld niet tegelijk met stoppen met roken). Verdiep je vervolgens ook nog in de diverse afslanktechnieken en –diëten, en maak dan een goed overwogen en duidelijke keuze. Ieder dieet is anders; kies voor een variant die past bij jou, je levensstijl en je verwachtingen. Op basis hiervan maak je een realistisch plan en ga je aan de slag.

Tip: Proteïne dieet met begeleiding | Eiwitdieet onder begeleiding

Dieetshakes

Een eenvoudige en doeltreffende manier om gewicht te verliezen, is het gebruik van dieetshakes. Deze shakes zitten boordevol eiwitten en/of proteïnen. Doordat je je reguliere voeding gaat vervangen door deze shakes, wordt de inname van koolhydraten (zit vooral in brood, pasta, aardappelen, vruchtensappen, …) beperkt en vervangen door een grote hoeveelheid eiwitten. Het tekort of de afname aan koolhydraten zal jouw lichaam er toe aanzetten om de lichaamseigen vetten te verbranden, wat vervolgens leidt tot gewichtsverlies. Dankzij de flinke porties eiwitten die je binnenkrijgt met deze shakes, zal je al snel een verzadigd gevoel hebben en kom je de dag goed door zonder een hongergevoel.

Lichaamsbeweging

Een belangrijk element in je afslanktraject is het inplannen van voldoende lichaamsbeweging. Je kan je inschrijven bij een fitnesscentrum of je kan in je eentje aan de slag met bijvoorbeeld een app voor joggen. Het mag ook iets minder fanatiek, door er voor te zorgen dat je in ieder geval dagelijks een stukje gaat wandelen. Laat ook eens de lift staan en neem de trappen; een gratis en eenvoudige manier om je lichaam in beweging te brengen. Kies voor een bewegingsvariant die past bij jou en je lichaam. Houd hierbij steeds rekening met eventuele fysieke beperkingen. Je kan je hierin best laten adviseren door je huisarts of een daarvoor opgeleide sportinstructeur.

Leestip: Ziekenhuisdieet: 5 kilo afvallen in 1 week? Ervaringen + Resultaten

Volhouden

Vooral bij dieetshakes op basis van eiwitten zal je al heel snel een opmerkelijk gewichtsverlies vaststellen. In de eerste fase van dit dieet verlies je bijna 60 % van de totaal te verliezen kilo’s. Dat is heel wat; en vooral: dat is bijzonder motiverend!