Personal training: meten is weten

Veel mensen die willen beginnen met trainen hebben daarbij een bepaald doel voor ogen. Denk bijvoorbeeld aan 5 kilo afvallen, een lager vetpercentage of meer spiermassa enzovoorts.

Om te bepalen of je vooruitgang boekt en of je doel al bereikt is zul je eerst moeten bepalen wat de uitgangssituatie is zodat je aan het eind van het traject die gegevens kunt vergelijken. Maar wat kun je zoal meten?

Gewicht

De meeste mensen hebben thuis een weegschaal en zullen weten hoe zwaar ze zijn. Het is niet moeilijk om af en toe op de weegschaal te stappen en te kijken of je gewicht de goede kant op gaat. Bij personal training is echter meestal een geijkte weegschaal beschikbaar, zodat je zeker weet dat de gegevens ook echt kloppen.

BMI

De Body Mass Index (ook wel de Quetelet index genoemd) is eigenlijk niet echt een meting, maar een berekening. Je deelt je gewicht door het kwadraat van je lengte. Het getal dat hieruit komt zou tussen de 20 en 25 moeten liggen. Dan heb je een zogezegd goed gewicht.

Tip: Sporten met Personal Trainer | THUIS sporten met personal coach

Bloeddruk

Een andere veelvoorkomende reden om te beginnen met sporten of om de draad weer op te pakken is het doktersadvies nadat is vastgesteld dat je bloeddruk te hoog is. Bij personal training kun je met de coach overleggen of je bloeddruk regelmatig wordt gemeten zodat je hier meer inzicht in krijgt.

Vetpercentage

Veel van deze weegschalen zijn ook geschikt om je vetpercentage te meten. Dit gebeurt door een heel klein stroomstootje door je lichaam te sturen. Hier voel je niks van: je hoeft alleen op blote voeten of sokken op de weegschaal te staan. Het principe van deze meting is simpel: vet heeft een andere geleidingssnelheid dan spiermassa, waardoor je het vetpercentage kunt bepalen.

Spiermassa of vetvrije massa

De spiermassa hangt nauw samen met het vetpercentage. Je gewicht bestaat uit deze 2 factoren plus het gewicht van je botten en organen. Je kunt door middel van training alleen je vet- en spiermassa veranderen. Door te trainen zul je vet kwijtraken en meer spiermassa krijgen. Dit kan je personal trainer voor je berekenen aan de hand van je vetpercentage.

Uitgelicht: Goedkope personal trainer | Betaalbare personal training | Budget tips

Conclusie

Personal training is niet alleen waardevol wat betreft het verzorgen van de trainingen en de begeleiding daarvan. Ook op het gebied van doelen stellen en controleren of je op de goede weg bent om deze te bereiken. Je kunt immers geen conclusies trekken als je niet weet hoe de zaken ervoor staan. Meten is weten!