Wanneer je als vrouw ouder wordt gaat je lichaam veranderingen meemaken. Zo heb je bijvoorbeeld misschien wel een keer gehoord van de menopauze. Dit is de laatste keer dat een vrouw ongesteld wordt. De periode rond de menopauze wordt de overgang genoemd. De gemiddelde leeftijd voor wanneer dit plaatsvindt is tussen de 40 en 60 jaar oud. De meeste mensen ervaren hun menopauze rond 51 jaar oud. Deze menopauze gaat dus gepaard met de overgang.
Wat de overgang en de menopauze precies inhouden
De overgang is erg normaal en natuurlijk. Het is de overgang waar je lichaam van vruchtbaar naar onvruchtbaar. Tijdens deze periode ervaren de meeste vrouwen een aantal klachten, zoals fysiek als emotioneel. Hier moet je niet van schrikken. Deze klachten worden in de hele periode van de overgang ervaren. Het verschil tussen deze twee termen is dat de menopauze dus een andere benaming van de laatste menstruatie is, en de overgang de periode is waar je lichaam moet wennen aan deze verandering.
De overgang is vaak een periode van gemiddeld 5 jaar voor je menopauze, en een periode van 2 tot 3 jaar nadat deze heeft plaatsgevonden. De overgang begint vaak met het veranderen van menstruatiepatroon. Ze komen korter na elkaar en worden steeds heviger. Vervolgens worden de periodes ertussen steeds langer en uiteindelijk blijven ze helemaal weg.
Je weet pas zeker dat je menopauze is geweest als je een jaar lang geen menstruaties meer heeft gehad. Dit is dus alleen vast te stellen nadat deze heeft plaatsgevonden. Hetzelfde geld voor de overgang. Je merkt pas dat deze begonnen is als je enkele symptomen gaat ervaren zoals hierboven omschreven of opvliegers, en je weet pas zeker dat deze voorbij is als je helemaal geen last meer hebt van deze symptomen.
Onderzoek laten doen
Ben je benieuwd of je in de overgang bent en je menopauze er aan komt? Het is mogelijk om bloedonderzoek te doen op de derde dag van de menstruatie om te kijken of het oestrogeen is verlaagd en het FSH is verhoogd. Dit onderzoek geeft misschien een beeld bij of je menopauze er aan komt. Het laat echter niet zien hoelang het duurt voordat je menstruaties stoppen. Dit is ook de reden dat het onderzoek vaak niet wordt gedaan, omdat je klachten vaak al de duidelijkste indicatie zijn van in de overgang zijn.
Tip: Ymea.nl