Dit zijn belangrijke punten om over na te denken als je een AED in huis wil plaatsen

Woon je met iemand samen waarvan bekend is dat diegene hartproblemen heeft of heb je zelf last van hartproblemen? Dan is het een goed idee om op het ergste voorbereid te zijn en een Automatische Externe Defibrillator (AED) in huis op te hangen. Dit apparaat kan het leven van jezelf of je geliefden redden. Op het moment dat iemand een hartritmestoornis heeft, kun je met behulp van de AED direct reanimeren. Op deze pagina lees je waar je op moet letten als je een AED aanschaft en kom je erachter of de AED ook bij kinderen in nood gebruikt kan worden.

Waar dien je op te letten als je een AED koopt?

Een goede AED aanschaffen is nog niet zo makkelijk. Zorg dat jij je online eerst goed inleest, voordat je er zomaar eentje koopt. Er zijn namelijk verschillende merken en varianten verkrijgbaar. Wanneer je zo’n belangrijk apparaat koopt, wil je natuurlijk wel over de juiste beschikken. Allereerst heb je een AED nodig met een minimale IP-waarde van 44 of 54. Hoe hoger de IP-waarde, des te beter de AED tegen stof of vocht kan. Verder kun je kiezen voor een spraak gestuurde variant, die je in het Nederlands aanwijzingen geeft tijdens het reanimeren. Verder dien je op de garantietermijn te letten, hoe langer je garantie hebt, hoe beter de kwaliteit!

Is het mogelijk om de AED in te zetten bij kinderen?

Wil je een AED kopen voor thuis? Dan is het belangrijk om te weten dat de gewone AED geschikt is voor personen vanaf 8 jaar oud. Heb je jongere kinderen in huis rondlopen of heeft een kindje jonger dan 8 jaar hartproblemen? Kies dan vooral voor een speciale AED voor kinderen. Deze varianten beschikken over kinderelektroden, dit zorgt ervoor dat de schok die het kind toegediend krijgt minder zwaar is dan bij de reguliere elektroden. Het kan ook zijn dat je de instellingen van je AED op kinderen kunt aanpassen. Vooral als je voor een AED in je eigen woning kiest, is het belangrijk om voor een apparaat te kiezen die bij ieder gezinslid gebruikt kan worden.

Ben je buiten op straat en zie je een kind onder de 8 jaar in nood? Gebruik dan altijd een AED die ter plekke is. De eerste minuten van de reanimatie zijn het belangrijkste, dus je kunt maar beter direct actie ondernemen.