BMI berekenen vrouw

Bij een gezonde levensstijl is het belangrijk om een gezond gewicht te hebben. Een gezond gewicht vermindert namelijk het risico op bijvoorbeeld hart en vaatziektes. Als je gewicht nog niet in de categorie gezond valt kan je aanpassingen doorvoeren in je levensstijl om je gewicht op peil te krijgen. Het berekenen van de BMI is een methode om te bepalen of iemand een gezond gewicht heeft. Dit is een formule waarbij de waarde een indicatie geeft van de verhouding tussen het lichaamsgewicht en de lengte van de persoon. Hierbij wordt ook gekeken naar leeftijd en geslacht. De formule om de BMI, Body Mass Index te berekenen is niet heel erg ingewikkeld. BMI = gewicht in kilogram / (lengte in meter * lengte in meter).

  • BMI < 18,5 ondergewicht.
  • BMI tussen 18,5 – 23.8 gezond gewicht.
  • BMI tussen 23.8 en 28.5 te hoog lichaamsgewicht.
  • BMI >28.5 ernstige obesitas.

Er zijn geen verschillende methodes om te bepalen of het gewicht van een man of vrouw gezond is, hiervoor wordt gebruik gemaakt van dezelfde formule. Wel liggen de grenzen bij mannen en vrouwen anders waarbij de BMI van vrouwen iets lagere grenzen heeft dan die van mannen. Dit houdt in dat mannen in verhouding meer mogen wegen dan vrouwen om alsnog een gezond gewicht te hebben.

Bij vrouwen die zwanger zijn of nog borstvoeding geven is de BMI geen maatstaf om te bepalen of het gewicht op dat moment als gezond gezien wordt. Als je zwanger bent wordt lijnen geraden en is het logisch dat je gewicht toeneemt aangezien er een nieuw leven in je groeit. Na de bevalling is het niet verstandig om te lijnen als je nog borstvoeding geeft. Het extra gewicht verlies je meestal geleidelijk weer en omdat je lichaam je kind voedt is het belangrijk dat je voldoende voedingsstoffen binnen krijgt.

BMI calculator

*selecteer “metric” voor een correcte BMI berekening!