Bereken BMI met deze handige tips

Veel mensen hebben er geen idee van hoe bereken BMI in de praktijk precies in haar werk gaat. Voor veel mensen is het zelfs niet helemaal duidelijk waar BMI nu eigenlijk precies voor staat. Wanneer dat eveneens geldt voor jou is het de hoogste tijd om daar verandering in te brengen. Voor BMI, voluit Body Mass Index, geldt dat het de internationaal gebruikte maat is welke duidelijk maakt of je kan rekenen op een gezond gewicht of niet. Dit gezonde gewicht wordt bepaald in verhouding tot de lengte waarover je beschikt. Het is mogelijk om de BMI te berekenen bij zowel mannen, vrouwen als kinderen vanaf 2 jaar.  Zou jij nu graag meer te weten willen komen over het berekenen van jouw BMI? Dan kan de hieronder aanwezige informatie je daar meer over vertellen! 

Bereken BMI, niet bij iedereen even interessant

Zoals hierboven al aangehaald is het zo dat bereken BMI niet bij iedereen kan worden toegepast. Specifiek voor zwangere vrouwen of voor vrouwen die borstvoeding geven geldt bijvoorbeeld dat het berekenen van hun BMI eigenlijk weinig tot geen zin heeft. Dat geldt overigens ook voor mensen die zeer gespierd zijn. Ook bij mensen van Aziatische afkomst is het zo dat het berekenen van de BMI eigenlijk helemaal niet interessant is of een correct beeld schept van de realiteit. 

Hoe kan je nu zelf je BMI berekenen?

Bereken BMI hoeft in de praktijk helemaal niet zo moeilijk te zijn als je in eerste instantie misschien verwacht. Om te beginnen zal je kunnen vaststellen dat er op het internet heel wat verschillende websites zijn terug te vinden die daar bepaalde tools voor beschikbaar hebben. Deze tools kunnen je helpen om meteen en haast volledig automatisch jouw BMI te berekenen. Wil je graag liever geen gebruik maken van een dergelijke geautomatiseerde berekening en zou je dan ook liever gewoon manueel zo’n berekening willen uitvoeren? Ook dat is uiteraard zonder probleem mogelijk.

Zelf je BMI berekenen kan in de praktijk eigenlijk vrij eenvoudig gebeuren. Wat je daarvoor moet doen is je gewicht in kilo’s delen door het kwadraat van je lichaamslengte in meters. Heb je bijvoorbeeld een gewicht van 65 kilogram en ben je 1,70 meter lang? Dan zal je jouw BMI kunnen berekenen door de 65 kilogram te nemen en te delen door 1,70 x 1,70 meter. Op deze manier om je uit op een BMI van 22,5. 

Wanneer is er sprake van een gezonde BMI?

Allemaal leuk en aardig om te weten hoe bereken BMI in haar werk gaat in de praktijk, maar wanneer is er dan precies sprake van een gezonde BMI? Dat is het geval wanneer je beschikt over een BMI gelegen tussen de 18,5 en 25. Je dient er wel rekening mee te houden dat dit niet zomaar voor iedereen geldt. Voor ouderen evenals kinderen is er bijvoorbeeld sprake van andere grenzen voor ondergewicht, overgewicht evenals een gezond gewicht. Hier dien je dus zeker rekening mee te houden. Is de persoon in kwestie ouder dan 70 jaar? Dan zal er vastgesteld kunnen worden dat het berekenen van de BMI weer op een andere manier zal moeten gebeuren.